Maitri Sangha

De Maitri Sangha is een groep van betrokken mensen binnen Zen Meditatie Rosmalen die zich door Zen laten inspireren om “Mens te zijn.” De leden van de Sangha ont-moeten elkaar in de Zengroepen Maitri Sangha.

Maitri is liefdevolle vriendelijkheid, onpartijdige vriendschap en zelfmededogen. Het is belangrijk dat je jezelf niet uitsluit. De beoefening begint dus bij jezelf, want wie niet van zichzelf houdt, kan nooit echt liefhebben. Wie met liefde de hardheid in zichzelf kan verzachten, zal ook in staat zijn tot een meer harmonieuze relatie met anderen. Het belangrijkste is bevriend raken met al je gevoelens die opkomen, ook de gevoelens van afwijzing en kwetsbaarheid. De gevoelens eerst toelaten, dan echt ontmoeten en tenslotte tot in de diepte beleven. Dan ontdek je dat onder alle heftige gevoelens een basisgevoel van menselijke kwetsbaarheid ligt, en dat is een vorm van openheid. Die openheid is onze schat, het is onze Boeddhanatuur die zich toont.
Het is alleen de pijn eromheen die het probleem maakt. We houden niet van onze behoeftigheid of kwetsbaarheid. Dus sluiten we ons af. Terwijl de openheid die eronder ligt, juist de poort is naar onze diepere aard.

We zijn niet alleen mensen die Boeddha’s worden, we zijn ook Boeddha’s die ontwaken in menselijke vorm.

IMG_1748